Geresdlaki Málenkíj robot megemlékezés

Iskolánk hetedikes tanulói január 9-10-én Geresdlakra – Zebegény testvérfalujába – látogattak, hogy az ottani iskolásokkal együtt emlékezzenek meg a Málenkíj robot áldozatairól. Két tanulónk így ír az ottani élményeikről:

„Négy és fél óra utazás után megérkeztünk a Geresdlak nevű településre. Szívélyes fogadtatásban részesültünk a szálláson. Megtekintettük Geresdlak „Mézeskalács faluját”, ezen kívül megnézhettük a babakiállítást, és a fej-és vállkendőkből készült gyűjteményt. Vacsora után elfoglaltuk a szobáinkat.

Péntek délelőtt elindultunk az étterembe reggelizni. Itt három másik hetedik osztállyal találkoztunk – a pécsi, pécsváradi és geresdlaki hetedikesekkel. Először megtanulhattuk, hogyan készül a geresdlaki gőzgombóc, ezután a Pécsi Tudományegyetem történelemtanára mesélt nekünk a Málenkíj robot előzményeiről, borzalmairól. Ebéd után, miután elmondtuk a saját előadásainkat, összeállítottuk a batyunkat, majd közösen elindultunk az emléktúrára. Az út során kicsit átérezhettük a gyaloglás és cipekedés fáradalmait. Fazekasbodára megérkezve meglátogattunk egy nénit, aki megélte ezeket az éveket, majd közös koszorút helyeztünk el a település emlékművénél. A művelődési házban kibontottuk batyunkat, majd meguzsonnáztunk. Az ajándék kitűzőket, s a sok élményt megköszönve búcsút vettünk vendéglátóinktól, majd elindultunk haza.”

(Írta: Katona Zsófia és Orbán Zselyke)

A képekért köszönet Schulteisz Balázsnak, a geresdlaki Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola intézményvezetőjének!