Kreatív alkotómunka és rajzpályázati részvételek

Iskolánk vizuális oktatásában mozgalmasan kezdődött a harmadik negyedév.

Már sokadik éve veszünk részt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület rajzpályázatain, amelyek témája az év madara illetve az év kétéltűje vagy hüllője.

2023-ban a Barkóscinegét választották az év madarának és az Alpesi gőte lett az év kétéltűje. Mindkét esetben rajzpályázatot hirdetett az MME és ezeken több diákunk is indult. A pályamunkák javát az ötödik és hatodik évfolyamosok készítették, de az alsó tagozat is lelkesen alkotott. A résztvevők iskolai jutalomban részesültek, kiemelkedett Hürkecz Ramóna és Kasi Hunor Levente ötödikes illetve Gellert-Vígh Franciska hatodikos tanuló munkája. A Barkóscinege pályázaton sajnos nem értünk el helyezést, az Év kétéltűje pályázatra beküldött anyagaink pedig még elbírálás alatt vannak.

Amint a tavaszi nap első sugarai már éles árnyékokat rajzoltak az iskola falaira, szokásos Napóra projekttel folytattuk a munkát az ötödik osztályban. Megértettük a napóra működését és kultúrtörténetét, majd saját maketteket készítettünk. És hogy az égitesteknél maradjunk, a hatodik osztályosok elkészítették a hatszög alakú tükrökből álló James Webb Space Telescope modelljét, amit az iskolában a többi évfolyam számra is kiállítottunk. Természetesen a húsvéti ünnepkör témáját is feldolgoztuk minden évfolyamon.

Hetedikeseink az év során infografikákat készítettek illetve plakátkészítéssel járultak hozzá a Víz világnapja és a Föld Napja megemlékezésekhez. Jelenleg a Zebegényi Havas Boldogasszony templom történetét és formavilágát dolgozzák fel. Nagy örömömre a nyolcadikosok közül hárman is a rajz és vizuális kultúra tantárgyat választották évvégi vizsgájukhoz, ők lelkesen készülnek a tónusos és színes csendéletek elkészítésén.

Medvigy Miklós
vizuális kultúra szaktanár